Quarterback er den mest prominente position i NFL. Et godt hold kommer ikke langt uden en god QB. Men hvad er en god QB – hvordan finder man sådan en…..?

I gamle dage – inden free agency og salary cap – kunne man tillade sig at give en ung QB god tid til at komme ind i tingene. Mine favoriteksempler er Steve McNair og Steve Young. Begge fik tid som back-ups, hvor de kunne lære faget som QB. Det er en kæmpe fordel for en ung QB, at han ikke bliver bedt om træde direkte ind i startopstillingen og redde klubbens ære og ejerens tegnebog…..

Prøv bare at forestille jer, hvad Seattle Seahawks og San Diego Chargers kunne have sparet sig selv for, hvis de havde haft chancen for at lade Rick Mirer og Ryan Leaf lære faget bag en erfaren QB. Hvis I aldrig har hørt om de to, så læs videre. De blev begge draftet som nummer to overall lige efter hhv. Drew Bledsoe og Peyton Manning. Dem har I nok hørt om…. J Leaf spillede i NFL i tre år og er nærmest blevet synonym med udtrykket ’Draft Bust’. At kalder Mirer et bust er nok lidt groft, men han blev aldrig nogen stor QB. Han spillede for syv hold henover en 12-årig karriere med noget varierende succes.

Hvad er det så, der er afgørende for en QB….? Er erfaring så vigtig, som man kunne forestille sig eller er det vigtigere at være ung og i fysisk topform?

Lad os starte med at se på nogle af de rigtige veteraner i NFL i denne sæson – ligaens ’greybeards’….:

Kerry Collins, Titans, 35 år, 15. sæson, 35.457 yards, 167 kampe, 73,1 rating i 2008

Brett Favre, Jets, 38 år, 18. sæson, 62.590 yards, 261 kampe, 110,8 rating i 2008

Kurt Warner, Cardinals, 37 år, 11. sæson, 25.480 yards, 98 kampe, 102,5 rating i 2008

Som I kan se har disse tre QBs næsten 42 sæsoners kombineret erfaring og en gennemsnitlig passer rating i 2008 på 95,5. To af dem endda over 100…! De har i øvrigt alle tre vippet en langt yngre QB af pinden. Ikke så tosset. Men hvor længe kan de holde…?

I den anden ende af skalaen ligger f.eks. disse tre unge QBs, som alle har taget NFL med storm – ligaens ’young guns’…..:

Trent Edwards, Bills, 24 år, 2. sæson, 2.578 yards, 15 kampe, 93,9 rating i 2008

Jay Cutler, Broncos, 25 år, 3. sæson, 6.000 yards, 26 kampe, 98,1 rating i 2008

Aaron Rodgers, Packers, 24 år, 4. sæson, 1.603 yards, 12 kampe, 95,5 rating i 2008

Her taler vi om små syv sæsoners erfaring i alt, men alligevel en passer rating, som er næsten identisk med de gamle drenges: 95,8.

Edwards og Rodgers var begge seks år gamle og kunne dårligt nok holde fast i en football, da Favre for første gang iførte sig en NFL uniform. De burde være fysisk overlegne og have bedre greb om nutidens NFL. De er blevet bedre coached igennem hele deres karriere og er knivskarpe, mentalt set. Rodgers har endda lært fra den ældste af dem alle sammen – nemlig Favre. Både hjemme foran TVet som dreng og som hans back-up i Packers.

Hvad siger I derude…? Hvem ville I helst have til at stå bag center for jeres hold, hvis I skulle vælge? Er det erfaring eller fysisk formåen, som skal være afgørende? Er det en gammel tosse som Brett Favre eller en ung knægt som Edwards, der nærmest stadig er våd bag ørerne….?

Husk, at den QB I vælger skal kunne spille og vinde for jeres hold i to sæsoner. Det handler altså ikke kun om at vinde nu, men også næste år. Lad mig høre hvad I synes.