I ugen der gik havde jeg fornøjelsen at høre et foredrag af Carl Cheffers, der er referee i NFL. Carl var blevet inviteret til Danmark af Frank Kristensen for at undervise på et dommerseminar i DAFF regi. Frank er en af Danmarks bedste og mest erfarne dommere. Han og Frank Rasmussen – the Franks i daglig tale…. – har et enormt netværk i USA og det udløser ind imellem fede oplevelser som den i tirsdags.

Lad mig starte med at sætte tingene lidt i perspektiv. Folk taler om, hvor eksklusivt det er at være Formel 1 kører. Der er jo kun 20-22 af dem i verden. Carl er NFL referee. Dem er der 17 af i hele verden….. Det var med andre ord en sjælden mulighed, da DAFF åbnede dørene til dette foredrag og det undrer mig faktisk at der ikke var flere mennesker end de 30-40 stykker vi nu var.

Cheffers er fra Californien og brugte frit og uden tøven ordet ‘dude’. Igen og igen. I det hele taget var han enormt underholdende og sjov. Men han er også sælger til daglig, så det med at tale til fremmede mennesker er nok ikke helt fremmed for ham. Eller det at tale til et stadion fyldt med op mod 100.000 mennesker samt nogle millioner ved TV-skærmene for den sags skyld..

Jeg var overrasket over, hvor intenst jobbet som NFL dommer er. Udover at dømme kampe hver weekend i løbet af sæsonen, så skal alle dommere bestå en fysisk prøve i marts, gennemgå tests i nye regler og fokuspunkter i maj, deltage i seminar i Dallas i slutningen af juli og tale for samtlige spillere og dømme træninger i training camps hos alle holdene. Alt sammen mens man skal forsøge at passe både familie og et andet fuldtidsarbejde. Lad os sige det sådan – de keder sig ikke. Men de brokker sig heller ikke. Carl sagde igen og igen, at han levede sin drøm og at han elskede sit bijob.

Carl talte i to timer foran et spørgelystent publikum og havde masser af tid til at tale videre efter foredraget. Tak til DAFF for en spændende aften…!

Og lad mig lige til sidst benytte lejligheden til at slå en stor streg under noget, som altid går mig lidt på: Der er kun en referee på banen….. De hedder ikke alle sammen refs. Der er syv mand og ham med den hvide kasket hedder altså referee. De andre positioner har andre navne.