Forud for morgendagens conferencefinaler i NFL skrives og tales der meget om kampen mellem to old school QBs og kampen mellem to new school QBs. Men jeg synes nu ikke at Colin Kaepernick og Russ Wilson, eller Cam Newton for den sags skyld, står for noget decideret nyskabende i NFL.

For et par dage siden, så jeg et interview, hvor Falcons’ WR Roddy White talte om den nye type QBs, som NFL ser flere og flere af i disse år. QBs som kan løbe med bolden og som gør det. QBs som er spændende, overraskende og atletiske. QBs som nærmest egenhændigt vinder kampe. Og, tilføjer jeg for egen regning, QBs som vi har set adskillige af tidligere.

Det er sandt, at trekløveret af unge QBs, har taget NFL med storm og vundet en masse kampe, men er det nyt med QBs som selv kan tage kuglen under armen og skovle rushing yards ind? Nej, det er det ikke.

Randall Cunningham løb for 4.928 yards og 35 TDs henover en 16 år lang NFL-karriere. De første seks år alene løb han for knap 3.500 yards og 23 TDs.

Steve Young løb for 4.239 yards og 43 TDs i sine 15 år i NFL og var altid en reel løbetrussel.

Kongen af løbende QBs er selvfølgelig Mike Vick. 5.857 yards og 36 TDs på 11 sæsoner. Incl. 1.039 yards i 2006. Og han er nok ikke færdig endnu.

Og så er der jo Jay Fiedler, som efter sine fire første kampe som den legendariske Dan Marinos afløser hos Dolphins havde flere rushing yards end Dan the Man havde i 16 år…………. Men det siger nu heller ikke så meget.

Men er QBs som løber meget selv virkelig opskriften på succes? Måske, men opskriften kan meget hurtigt blive skyllet ud i toilettet, når en løbende QB udsætter sin krop for det ene hit efter det andet.

Cunningham fik smadret sit knæ i uge 1 i 1991. To år senere var han på toppen igen for blot at brække benet, mens han scramblede med bolden mod Jets i uge 4. Han blev aldrig den samme igen.

Jeg – og givetvis min gode ven Karsten Rasch-Adamsen – har stadig det grumme billede af Steve Young, som ligger i fosterstilling på græsset, bevidstløs, på nethinden. Hans karriere sluttede ganske vist ikke på et løb, men et sack af Cardinals’ CB Aeneas Williams. Ikke desto mindre blev Young ramt så hårdt, at han fik sin anden hjernerystelse på en sæson der kun var tre uger gammel. I alt menes Young at have fået syv hjernerystelser i løbet af sin karriere.

Måske siger det endnu mere om risikoen ved at løbe med bolden selv, at Young i sine 15 sæsoner (8 sæsoner som starter) i NFL kun spillede tre fulde sæsoner. Efter det brutale sack i 1999 sagde 49ers at han enten kunne trække sig tilbage eller blive cuttet….. De mente han havde fået tilstrækkelig mange skader.

Vick har også haft en lang skadeshistorie med bl.a. to hjernerystelser, brækkede ribben o.s.v.

Så, in conclusion, jeg mener ikke at denne sæsons New School QBs reelt er noget nyt. Og jeg mener heller ikke at de er svaret på alle mesterskabshungrende fans våde drømme. Risikoen for at de går i stykker lurer på hvert eneste snap.

Men jeg glæder mig da alligevel til at se Wilson og Kaep på søndag.

Go’ kamp…!